Speech 50 jarig jubileum - SV KennemerRand

Logo KennemerRand
Ga naar de inhoud

Speech 50 jarig jubileum

ALG. INFORMATIE▼ > Archief ►
Voor wie de toespraak van de voorzitter (Marcel van Wonderen) van SV KennemerRand tijdens het 50 jarig jubileumfeest op zaterdagavond 10 september 2016 hebben gemist, volgt hier een samenvattend verslag.

De voorzitter heette alle aanwezigen van harte welkom op het 50 jarig jubileumfeest en gaf aan dat hij veel tevreden gezichten zag vanwege de zoektocht naar de mug. Het bleek een echte (spel-)middag te zijn waar de vereniging voor staat:

Het aanbieden van goede, sociale en gezellige trainingsactiviteiten met als doel het op een gezonde wijze fit krijgen en houden van mensen met een sportieve belangstelling. Dus niet alleen voor het lichaam, maar ook voor het hoofd.

Het bleek allemaal begonnen te zijn op 20 april 1966 bij Brinkmann op de Grote Markt toen twee vertegenwoordigers van de Nederlandse Ski Vereniging en vier leden uit Haarlem bijeen kwamen om te praten over de skigymnastiek die in Aerdenhout gegeven werd door Bob Crone, een CIOS-trainer. Die was jong, maar had als nadeel, dat hij nog nooit in de sneeuw was geweest.
Na deze bijeenkomst was er afgesproken om de skigym voortaan onder de vlag van de Nederlandse Ski Vereniging te laten gebeuren. Dit ving aan op dinsdagavond 4 oktober 1966 in de meisjes HBS in de Tempelierstraat te Haarlem. De “Afdeling Haarlem” van de Nederlandse Ski Verenigin werd later “Kring Haarlem” genoemd.

De voorzitter refereerde ook naar eerste buitentraining op 5 november 1966 bij Kraantje Lek. Deze training werden afwisselend om de twee weken op zaterdag of zondag gegeven. Zaterdag voor de mensen die op zondag naar de kerk wilden, zondag voor de middenstanders. Deze buitentraining was zo’n succes dat die al snel op 13 november 1996 werd uitgebreid naar alle weekenden. Het kostte 1 gulden per persoon per keer, contant te betalen.
Hij noemde ook de eerste ledenbijeenkomst op 11 oktober 1966 en de daarop volgende van 16 november 1966 te Brinkmann in Haarlem, waar een Oostenrijkse ski-expert kwam - met drie voor Nederland unieke films over skiën-, Sporthuis Haarlem een demonstratie over ski’s en bindingen deed en drie mannequins skikleding showden.

Uiteindelijk heeft dit geleid tot VIJFTIG JAAR SPORTEN bij de verenging.

In de beginjaren groeide de vereniging enorm. Skiën was lang een sport voor de happy few, maar daar kwam ruim vijftig jaar geleden verandering in. Het werd nog wel geen volksport, maar veel mensen ontdekten hoe fijn een vakantie in de sneeuw was. Wel moest je je goed voorbereiden, want de hele dag op een ongewone manier bewegen moest je bezuren met spierpijn, of erger nog, ongelukken.

Skigymnastiek en buitentraining bleken een goede voorbereiding te zijn. In de topjaren waren er zo’n 1200 leden! Na jarenlange stabiele ledenaantallen, is dit sinds 15 jaar aan het verminderen en hebben we nu 520 leden (en 32 donateurs).
Deze teruggang heeft voornamelijk te maken met de huidige tijd van individualisering, het enorm aanbod aan allerlei verschillende sportactiviteiten en het feit dat skiërs/snowboarders vinden dat ze geen speciale training als voorbereiding meer nodig hebben.

Er is nog steeds behoefte aan goede hardloopgroepstrainingen in een mooie natuurlijke omgeving. Ook voor mensen die nog nooit op de ski’s hebben gestaan. Wat dat betreft heeft de vereniging de mooiste sportschool van Nederland: de Amsterdamse Waterleidingduinen. In de loop van de tijd verdween het skiërtje uit het logo en werd het aanbod verbreed met sportwalk, nordic walking en low impacttraining. Bovendien zijn de binnentrainingen altijd gebleven!
De vereniging mag zich verheugen met een trouwe kern van leden waarbij de meesten langer lid zijn dan 10 jaar.

Natuurlijk wilde de voorzitter stilstaan bij mensen die veel voor de verenging betekenen of hebben betekend. Dit waren o.a.:
 • Julius Meijer                       Lid Sinds 1966, 22 jaar voorzitter geweest en tevens erevoorzitter.
 • Heleen Smit-Scheffener       Oudste vrouwelijke lid
 • Bobby Iperen                     Jongste lid van 17 jaar
 • Jan Wynia                          Lid sinds 1966
 • Adri Huidekoper                  Lid sinds 1967
 • Wik van der Zee                  Lid sinds 1967

De voorzitter refereerde aan het feit dat geen vereniging zonder mensen kan, die voor een goede organisatie zorgen. Sinds 1966 waren dat 47 bestuursleden. En dan zijn er ook nog leden die vrijwilligerswerk doen voor de vereniging, onzichtbaar achter de schermen. Leden van de  reiscommissies, de kascommissies, de PR/tekstmaker/reclame-ondersteuners,  het lief en leed potje, de ledenadministrateurs, de webmasters,  en vele anderen die met veel enthousiasme een vereniging draaiend houden.

De ereleden en leden van verdiensten kwamen ook nog aan bod vanwege hun uitzonderlijke diensten.

Ereleden:                                               Leden van verdienste:
Julius Meyer                                           Ed van Roode
Jan Velthuizen                                        Marian Jalvingh
Wim Jansen (V)
Peter Metten
Joep van Gool
Marcel Figee
Frans Hollander
Bert Spaan
Ineke Wieringa

De voorzitter vroeg zich af wie de echte visitekaartjes van de vereniging waren. Hij bedoelde hier natuurlijk trainers mee. De trainers zijn degenen die het toch telkens maar weer voor elkaar krijgen om ons te inspireren, te motiveren en ons van een goede conditie te voorzien. Zonder de andere trainers te kort te doen, werden enkele speciaal genoemd:

 • Karel Rietveld (viert volgend jaar zijn 50 jarig jubileum als trainer)
 • Jaap Cashoek (trainer sinds 1969)
 • Guus van Dee (trainer sinds 1981 en kortgeleden na 35 jaar afscheid genomen)
 • Mette van der Ven en Wim Verbeek (vorig jaar hun 25 jarig jubileum gevierd)

Nog een extra bedankje gaf hij Jaap en Mette, die al jaren voor de organisatie en de inhoud van de trainingen zorgen.

De leden van de jubileumcommissie werden verrast met een bloemen boeket vanwege hun enorme inzet met de voorbereidingen en het succes van hét feest.

 • Clary Bosma
 • Irene Garthof
 • Frits Brugmans
 • Bob van Heijningen (die de hele spelmiddag heeft georganiseerd) en zijn vrijwilligers

Ook bedankte hij de film- en geluidscommissie, bestaande uit:

 • Monique Willems en Frits Welling
 • Ineke Wieringa
 • Fred Boeré
 • Kees van Zijp

Bovendien werd een speciale dank uitgesproken aan de sponsors van het jubileum cadeau:

Runnersworld (Rob Vreenegoor en Astrid Meester)
Soellaart (Arjen en Bart Soellaart)
Tudays Sport (Rick Drajer)
1001Beamers (Chris de Jong)
En enkele privé personen die niet bij name genoemd wilden worden (maar een relatie hebben met “Jopen”)

Voor hun goede zorgen en swingende muziek werd het personeel/de band bedankt van:

de Licht Fabriek ( Lichtfabriek )
de Caribbean Sunshine Band ( Band )
het cateringbedrijf Josselin’s ( Josselin’s Catering )

Als bijzondere verrassing, werd de première van een zeer speciale film, gemaakt door dhr. Fred Boeré,  aangekondigd: de Jubileumfilm (50 Jaar historie van de vereniging).
Deze film werd getoond in de lounge zaal, waar tevens een foto tentoonstelling was.

Het was een fantastisch feest

Het bestuur

SV KennemerRand @2018      Bijgewerkt op 13-10-2018

Terug naar de inhoud