Amsterdamse Waterleiding Duinen, de mooiste sportschool van Nederland - Website van SV KennemerRand

Logo KennemerRand
Ga naar de inhoud
SponsorenSociale media

Sociale media

Amsterdamse Waterleiding Duinen, de mooiste sportschool van Nederland

Lees verder > Lees verder diversen
Natuurlijke hindernissen

Gezonde geest
De uitdrukking ‘Een gezonde geest in een gezond lichaam’ is de vertaling van het Latijnse ‘Mens sana in corpore sano’. Het gezegde is afkomstig van de Romeinse hekeldichter Decimus Junius Juvenalis (circa 62-142). Je moet zowel aan je lichamelijke als geestelijke conditie werken. Voor vele sportbewegingen door de eeuwen heen een bron van inspiratie.

Balans
Ook in deze tijd geldt dat nog steeds, al wordt de zin veelal vervangen door ‘in balans zijn’. De laatste decennia heeft vooral het fysieke aspect aandacht gekregen met de opkomst van sportscholen en allerlei manieren om het lichaam vóór de zomer weer strak te krijgen. (Dat is vaak de eerste natuurlijke hindernis: jezelf in beweging zetten om weer te gaan sporten.) De laatste tijd is er weer meer aandacht om een betere balans te krijgen door de wellnessgedachte.

Conditietrainen op je eigen niveau
Als je het over lichamelijke conditie hebt, dan telt niet alleen het uithoudingsvermogen (de mogelijkheid om intensieve inspanningen lang vol te houden), maar ook snelheid, kracht, lenigheid en coördinatie.
Al deze trainingselementen zijn onderdeel van de trainingen bij KennemerRand. En je kunt op je eigen niveau trainen zodat je geen topsporter hoeft te zijn, in de ‘mooiste sportschool’ van Nederland: de Amsterdamse Waterleidingduinen. Voor al je oefeningen heb je natuurlijke hindernissen.

Extra dimensie van duinterrein
Het glooiende terrein geeft een extra dimensie om je uithoudingsvermogen beter te trainen. Maar ook een duinheuvel is een mooie uitdaging voor elke sporter om eens lekker de spieren te laten werken, of je nu skibewegingen wilt nabootsen naar beneden of eens flink hard omhoog wilt rennen. Alleen of samen met je medesporters kun je nog eens lekker ravotten. Ook de trappen, steilere op- en afgangetjes, kruip-doorsluip-door weggetjes vragen wat van je coördinatievermogen. Rek- en strekoefeningen zijn mogelijk aan de balken die her en der staan opgesteld, of aan bomen en hekken. En voor de geoefende loper zijn er voldoende verharde en halfverharde paden om aan je snelheid en looptechniek te werken.
En al die inspanningen doe je onder begeleiding van superenthousiaste trainers. De natuurlijke hindernissen dragen inmiddels de namen van trainers zoals het pad van Karel, de heuvel van Jaap etc.

Gezonde buitenlucht​

Lopend door het duingebied ervaar je het sporten zoals het sporten bedoeld is: in de buitenlucht in een schitterende rustgevende omgeving. Al lopen de zweetdruppeltjes langs je hoofd, er is zoveel te genieten in de duinen. Alleen al de talloze waterpartijen die de duinen doorkruisen, met schitterend helder water.

Richting de zee komt de licht zilte lucht je tegemoet. Vanuit de bebossing bij De Oase naar de zee neemt het struweel toe, met name in de beschutte valleien. De vele duindoornstruwelen bieden voedsel, dekking en nestgelegenheid aan tal van vogels en zoogdieren. Rond de zee krijgen de duinen de overhand. Prachtig is het als je in het gebied reeën, herten, vossen en konijnen maar ook de talrijke vogels ziet.

Eigenlijk merk je nauwelijks dat je hier bent om te trainen. Wat een verschil als je binnen in een sportschool met je koptelefoon op, naar een beeldscherm staart.

Langzaam kom je tot het besef wat met balans wordt bedoeld. En dat het eigenlijk heel dichtbij en heel gemakkelijk te vinden is.

Eli Berkelmans

SV KennemerRand @2019      Bijgewerkt op 14-10-2019

Terug naar de inhoud