- Valpreventie - KennemerRand

Logo SVKR
Ga naar de inhoud
Valpreventie
Recente cijfers van het CBS tonen aan dat het aantal overlijdens na een valpartij sterk stijgt. In 2022 zijn in Nederland 6200 valpartijen met dodelijke afloop geregistreerd, wat neerkomt op 17 tragische incidenten per dag - een toename van 15% ten opzichte van het voorgaande jaar en meer dan het dubbele van een decennium geleden. Vergrijzing is een belangrijke factor in deze trend.

Ouderen lopen een groter risico om een val te maken, vaak als gevolg van onvoldoende beweging en afnemende spiermassa. Het vermogen om stevig op de benen te staan vereist sterke spieren, vooral die nodig zijn om het evenwicht te bewaren, zoals de spieren rondom het heupgewricht, buik-, rug- en bilspieren, evenals diverse dieperliggende spieren die essentieel zijn voor onze kernkracht en balans.

Mette van der Ven (KennemerRand): “Ik adviseer ouderen vrijblijvend mee te doen aan een proeftraining. Dat kost niets en is bovendien gezellig.”
Klik op defoto voor het lezen van het artikel in het Haarlems Dagblad van 9 december 2023
Met de leeftijd neemt spierweefsel af. Onderzoeken hebben aangetoond dat mensen gemiddeld ongeveer 30% van hun spierkracht verliezen tussen hun 50ste en 70ste levensjaar. Een zittende levensstijl en gebrek aan fysieke activiteit kunnen het spierverlies versnellen. Regelmatig wandelen, fietsen of zwemmen dragen weliswaar bij aan vergroting van het uithoudingsvermogen, maar zijn van minder invloed op de versterking van de spieren die je nodig hebt voor het behouden van je evenwicht. Daarom is het van belang dat senioren gericht werken aan hun spierkracht en balans.

Het leeftijdsgebonden spierverlies, bekend als sarcopenie, kan prima worden aangepakt met gerichte training en regelmatige krachtoefeningen.
Bij SV KennemerRand bieden we verschillende trainingsvormen aan, waarbij krachtoefeningen altijd een belangrijk onderdeel zijn om deelnemers te helpen sterker te worden en hun balans te verbeteren. Dat kan onder begeleiding binnen, in de sportzaal van het Coornhert met moderne fitnessmaterialen, of in de buitenlucht in de prachtige Amsterdamse Waterleidingduinen.

Wij hebben opties voor iedereen, wij adviseren ouderen gewoon eens vrijblijvend mee te doen aan een proeftraining. Dat kost niets en is bovendien gezellig.
Valpartijen kunnen ernstige gevolgen hebben, maar door deel te nemen aan preventieve trainingen van SV KennemerRand, zoals Vitaal Fit, zullen senioren hun zelfvertrouwen in bewegen vergroten, hun evenwicht verbeteren en daardoor de kans op vallen verminderen. In de Vitaal Fit trainingen outdoor - en met name indoor - komen specifieke valoefeningen aan de orde.
Als je fitter bent, zijn ook de andere trainingsvormen sowieso heilzaam.

Kijk voor meer info verder op deze website en schrijf je in voor een gratis proeftraining Valpreventie via onderstaande knop.
In overleg zullen we een advies geven welke training het beste voor je zal zijn.

KennemerRand.nl - Bijgewerkt op 29-2-2024

Terug naar de inhoud